UNICEF peiling – participatie en relevante onderwerpen van jongeren in de gemeente 

Situatie 

Sinds maart 2022 is UNICEF host van het Child Friendly Cities (CFC) netwerk in Nederland. Dit netwerk helpt gemeenten (stad, stadsdeel of dorp) kindvriendelijker te worden. Dit is een gemeente waarin kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien en zich ten volle kunnen ontwikkelen. Een belangrijk thema bij CFC is de participatie van jongeren op lokaal niveau: hoe krijgen jongeren een stem bij beslissingen in een gemeente. Het betrekken van jongeren verbetert de besluitvorming en zorgt voor een kindvriendelijke gemeente. Om inzicht te krijgen in hoeverre jongeren nu al betrokken worden door gemeenten bij beslissingen, bij het vaststellen van onderwerpen die opgepakt moeten worden en in hoeverre jongeren geïnformeerd worden vooraf en achteraf, is een jongerenopiniepeiling afgenomen door No Ties. 

Aanpak 

Deze jongerenopiniepeiling is uitgevoerd door No Ties in opdracht van UNICEF Nederland. De peiling moet inzicht geven in de mate waarin jongeren betrokken en geïnformeerd worden door gemeenten en in onderwerpen die binnen een gemeente belangrijk zijn voor jongeren. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van een online survey. Het onderzoek is uitgevoerd via het inVotes panel. Het veldwerk vond plaats tussen 10 en 15 juni 2022. In totaal hebben 1.044 jongeren van 10 tot 18 jaar deelgenomen aan het onderzoek. De resultaten zijn gewogen op leeftijd, geslacht, sociale klasse van het huishouden en regio.  

Resultaat 

De uitkomst van de opiniepeiling moet gemeenten inspireren om in gesprek te gaan met jongeren en zelf aan de slag te gaan met onderwerpen die hun gemeente kindvriendelijker zullen maken. De belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn: 

  • Twee op de drie (65%) jongeren hebben het gevoel dat hun mening niet meetelt in hun gemeente.  
  • Drie kwart van de jongeren (74%) geeft aan dat de gemeente nog nooit naar zijn of haar mening heeft gevraagd.   
  • Merendeel jongeren (58%) weet niet welke mogelijkheden er in de gemeente zijn om hun mening te geven. Nagenoeg alle jongeren (95%) vinden dat de gemeente naar de mening van jongeren moet vragen.   
  • Bijna vier op de vijf jongeren (78%) willen hun mening geven over dingen die zij belangrijk vinden in hun gemeente.   
  • Jongeren vinden dat de gemeente vooral naar hun mening moet vragen over speel- en chillplekken in de wijk (63%).   

Graag marktonderzoek laten doen? Neem contact op!

Ronald Lenselink

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zoek in deze website