Case: Gezond leven in een digitale wereld

Situatie 

In samenwerking met onze klant Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut voerden wij een landelijk onderzoek uit onder jongvolwassenen om te achterhalen hoe het staat met hun digitale balans. De klant wil hiermee achterhalen wat het verband is tussen mediagebruik (schermgebruik) en fysieke, mentale en sociale gezondheid 

Schermen helpen in deze tijd meer dan ooit om het dagelijkse leven voort te zetten. Maar ze kunnen ook veel van ons vragen en ons ongezonder maken. Schermtijd doseren kan echter lastig zijn. Schermen kunnen een verrijkende rol spelen – of juist niet – afhankelijk van de manier waarop ze gebruikt worden. Het is onduidelijk wat de nieuwe balans moet zijn in dit digitale tijdperk. 

Aanpak

Om een zo betrouwbaar en nauwkeurig mogelijk beeld te schetsen van de online balans van jongvolwassenen is gekozen voor een representatief online kwantitatief onderzoek onder 1.000 nederlandse jongeren van 16 tot 25 jaar. Deze steekproef is representatief op leeftijd, geslacht, regio en sociale klasse (N.B. onder de 18 jaar de regio en sociale klasse van de ouders). De uiteindelijke resultaten zijn gewogen. Voor het onderzoek is het ISO gecertificeerde panel inVotes van No Ties gebruikt.   

Samen met Netwerk Mediawijsheid is een methodologisch verantwoorde vragenlijst opgesteld met daarin vragen die betrekking hebben op de volgende deelonderwerpen: slaapgedrag, schermgebruik, activiteiten op werk, school en in de vrije tijd, interactie met anderen, lichaamsbeweging en gevoelens. 

Resultaat

Alle resultaten uit het onderzoek zijn uiteindelijk verwerkt in een uitgebreid rapport en factsheet. Onderstaand enkele van de belangrijkste uitkomsten:  

  • Jongeren gebruiken gemiddeld 6 tot 7 uur per doordeweekse dag een scherm voor werk, studie en/of vrije tijd.
  • 60% vindt zelf dat hij/zij te veel achter een scherm zit. Naarmate het daadwerkelijke schermgebruik (doordeweeks) toeneemt, neemt ook dit gevoel toe.
  • 31% van de jongvolwassenen ervaart een slechtere nachtrust door hun telefoongebruik.
  • Een zesde van alle jongvolwassenen ervaart zelfs lichamelijke klachten door hun mediagebruik.
  • Tegelijkertijd helpt mediagebruik jongvolwassenen verbinden en ontspannen.

Graag marktonderzoek laten doen? Neem contact op!

Ronald Lenselink

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zoek in deze website