Bijna helft tieners vreest ook oorlog in Nederland

Amsterdam – 6 april 2022 – De oorlog in Oekraïne houdt kinderen en jongeren in Nederland volop bezig. Meer dan de helft van de 10- tot 18-jarigen denkt er vaak aan. Twee van de drie jongeren voelen zich verdrietig of angstig. Bijna de helft van de kinderen en jongeren is bang dat er ook in Nederland oorlog komt.

Impact van de oorlog

Ruim 1000 kinderen werden gevraagd wat de impact van de oorlog is om hun gevoel en 96% gaf aan aan oorlog in Oekraïne te denken, waarvan de helft regelmatig of vaak. Omgerekend gaat het om zo’n 1,5 miljoen jongeren. Iets minder dan de helft van deze kinderen en jongeren is bang dat de oorlog ook in Nederland uitbreekt, terwijl nog eens ruim een derde van de kinderen hoopvol is dat de oorlog goed gaat aflopen. Basisschoolleerlingen denken vaker dan middelbare scholieren dat er ook in Nederland oorlog komt. Op de middelbare school voelen kinderen zich dan juist vaker machteloos.

Zorgen delen

Kinderen en jongeren kunnen hun zorgen gelukkig goed delen, bijvoorbeeld met ouders, vrienden en op school. Vier op de vijf kinderen praten met hun ouders over de oorlog in Oekraïne en ongeveer de helft van de Nederlandse kinderen met leeftijdsgenoten. Ook op school is er aandacht voor de oorlog in Oekraïne: 92% van de basisschoolleerlingen geeft aan dat er tijdens de les over wordt gepraat. Dit is een stuk méér dan bij middelbare scholieren, van wie 81% aangeeft dat er tijdens de les over gesproken wordt. Kinderen op de basisschool praten vaker dan middelbare scholieren met hun ouders over de oorlog in Oekraïne.

Graag marktonderzoek laten doen? Neem contact op!

Irma Doze

Irma Doze

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zoek in deze website