De discussie over menstruatieverlof voor vrouwelijke werknemers is de afgelopen tijd flink opgelaaid, mede dankzij de recente ontwikkelingen in Spanje. Als eerste land ter wereld voerde Spanje een betaald menstruatieverlof in, wat in Nederland de vraag deed rijzen of dit hier ook ingevoerd moet worden.
Voor veel vrouwen zijn menstruatieklachten geen reden om zich ziek te melden
Uit het onderzoek dat Highberg heeft uitgevoerd, blijkt dat 32% van de vrouwelijke werknemers tussen de 18 en 54 jaar menstruatieklachten ervaart die hun werk aanzienlijk bemoeilijken. Opvallend is dat maar liefst 83% van deze vrouwen, ondanks de hinderende klachten, gewoon doorwerkt. Dit geeft aan dat veel vrouwen hun werk voortzetten, zelfs als ze zich eigenlijk ziek zouden moeten melden.
Meer werknemers zijn voorstander, maar toch is er twijfel
De meningen over de invoering van menstruatieverlof zijn verdeeld. 45% van alle ondervraagde werknemers is voorstander van deze maatregel, terwijl 43% hiertegen is. De overige 12% twijfelt. De tegenstanders en twijfelaars zijn vooral bang dat er misbruik gemaakt zou kunnen worden van deze regeling. Ook vindt een deel van de twijfelaars dat menstruatieverlof niet wettelijk geregeld hoeft te worden, maar dat dit in overleg met de werkgever bepaald moet worden. Vooral jongere werknemers zien dit als een betere oplossing.
Verder toont het onderzoek aan dat 38% van de vrouwen tegen de invoering van menstruatieverlof is, terwijl 47% van de mannen deze mening deelt. Dit wijst op een significant verschil in perspectief tussen de genders. Ook zijn er verschillen tussen leeftijdsgroepen; de helft van werknemers van 45 jaar en ouder is tegen een wettelijk geregeld menstruatieverlof, terwijl slechts eenderde van de werknemers tussen 18 en 44 jaar tegen het menstruatieverlof is.
Uit de data blijkt ook dat vrouwen die niet ziek zijn geweest in de afgelopen 12 maanden minder vaak het menstruatieverlof steunen dan vrouwen die wel ziek zijn geweest. Bij vrouwen die de afgelopen 12 maanden menstruatieklachten hebben gehad, is maar liefst 74% voorstander van een wettelijke invoering.
Een kwestie van gendergelijkheid en werknemerswelzijn
De discussie over menstruatieverlof raakt aan bredere thema’s zoals gendergelijkheid op de werkvloer en het belang van werknemerswelzijn. De voorstanders van menstruatieverlof benadrukken het belang van erkenning van menstruatieklachten en de noodzaak van een inclusieve werkomgeving waar ook aan de specifieke behoeften van vrouwen wordt gedacht. Tegenstanders vrezen echter voor mogelijke misbruik en oneerlijke werklasten voor collega’s.
De discussie over menstruatieverlof in Nederland is nog niet voorbij. Met de ervaring in Spanje als voorbeeld, is het aan de Nederlandse samenleving en beleidsmakers om te bepalen of en hoe deze regeling hier vorm kan krijgen. Wat wel duidelijk is, is dat de huidige situatie voor veel vrouwen een aanzienlijke uitdaging vormt, en dat er gezocht moet worden naar oplossingen die zowel rechtvaardig als praktisch uitvoerbaar zijn.
Onderzoeksopzet
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Acture. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van een online survey. De steekproef is getrokken uit het inVotes-panel en het veldwerk heeft plaatsgevonden tussen 19 en 26 april 2024. Het onderzoek is gestart met een nationaal representatieve steekproef van werkend Nederland van 18 jaar en ouder. In totaal betreft dit onderzoek 1.210 ongewogen werknemers. De steekproefresultaten zijn gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding en Nielsen-regio.