Case – Het mediagebruik van jonge kinderen – Netwerk Mediawijsheid
No Ties en de Media Ukkie Dagen 2025: Krachtige Inzichten voor Mediaopvoeding
Tijdens de Media Ukkie Dagen 2025 presenteerde Netwerk Mediawijsheid opnieuw waardevolle inzichten over het mediagebruik van jonge kinderen. Het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek, dat sinds 2012 ouders en opvoeders bewust maakt van het belang van mediaopvoeding voor kinderen van 0 tot 6 jaar, stond ook dit jaar centraal. Voor deze editie werkte Netwerk Mediawijsheid samen met No Ties.
Het onderzoek richtte zich op drie kernvragen:
- Hoe gebruiken kinderen van 0 tot 6 jaar media en wat zijn volgens ouders de belangrijkste kansen en risico’s van dit gebruik?
- Hoe begeleiden ouders het mediagebruik van hun kinderen en welke uitdagingen ervaren zij hierbij?
- Welke ondersteuning en adviezen hebben ouders nodig voor een gezonde mediaopvoeding?
Met bijdragen van meer dan duizend ouders, biedt het onderzoek een rijk beeld van de rol die ouders nu spelen in de mediaopvoeding van hun kinderen en de risico’s, uitdagingen en kansen die zij hierin zien.
De kracht van samenwerking tussen No Ties en Netwerk Mediawijsheid
Een goede samenwerking tussen Netwerk Mediawijsheid en No Ties was een belangrijke randwaarde voor het succes van het onderzoek. De strakke planning gaf geen ruimte voor uitloop, maar door de snelheid waarop No Ties de resultaten kan leveren is dit geen probleem gebleken.
No Ties heeft niet alleen de data geleverd, maar hielp ook bij het ontwikkelen van de vragenlijst en het analyseren van de resultaten. De resultaten zijn geleverd in een management rapportage, die de basis vormt voor het Media Ukkiedagen 2025 onderzoeksrapport.
Zoals Netwerk Mediawijsheid het samenvat:
“De samenwerking met No Ties was bijzonder aangenaam. Samen hebben we een gedegen vragenlijst opgesteld, waardevolle input geleverd en volgens de afgesproken planning gewerkt. Het onderzoeksbureau werkte met vakmanschap, wat resulteerde in inzichten die richting geven aan de verdere ontwikkeling van mediawijsheid in Nederland.”
Ouders zien veel gevaren in digitale media en hebben behoefte aan meer ondersteuning
Het onderzoek benadrukt de groeiende rol van digitale media in het leven van jonge kinderen, waarbij vooral digitale activiteiten zoals filmpjes kijken en gamen toenemen. Ouders blijven betrokken bij digitale activiteiten, maar ervaren steeds meer de uitdaging om effectief toezicht te houden, vooral als het gaat om schermtijd en het beschermen tegen online risico’s.
Opmerkelijk is dat veel ouders niet altijd duidelijke schermtijdlimieten stellen of waarschuwen voor online gevaren. De meerderheid van de ouders maakt zich vooral zorgen over verslaving, ongepaste content en de invloed van sociale media, terwijl de educatieve kansen van digitale media vaak minder worden benadrukt. Ouders worstelen met praktische vragen over hoe ze het gebruik kunnen sturen, wanneer sociale media geschikt zijn en hoe ze hun kinderen kunnen beschermen tegen online gevaren.
Ouders geven aan vooral steun te ontvangen van hun partner en een beperkt aantal externe bronnen, zoals vrienden en kennissen. Er is echter een duidelijke wens voor meer externe ondersteuning. Vooral de overheid, Kijkwijzer en techbedrijven worden genoemd als belangrijke actoren die meer ondersteuning kunnen bieden op het gebied van mediaopvoeding.
Conclusie: De Meerwaarde van No Ties en Het Onderzoek
Het Iene Miene Media-onderzoek 2025 heeft dankzij de succesvolle samenwerking tussen No Ties en Netwerk Mediawijsheid waardevolle inzichten opgeleverd in het mediagebruik van jonge kinderen. Dit onderzoek kan Netwerk Mediawijsheid helpen om Nederlandse ouders handvatten te bieden om samen met kinderen de digitale wereld te ontdekken en hen te ondersteunen in de mediaopvoeding van hun kinderen.
Onderzoeksverantwoording
Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van een online vragenlijst, uitgezet onder een representatieve steekproef van Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar. De steekproef is getrokken uit de inVotes- en Peil-panelen. Het veldwerk vond plaats tussen 10 en 26 februari 2025. In totaal namen 1.021 ouders deel aan het onderzoek.
Om de resultaten representatief te maken voor Nederlandse gezinnen met jonge kinderen, zijn de uitkomsten gewogen op basis van de leeftijd van het kind, de Nielsen-regio en het opleidingsniveau van de ouders.