Case – Lichamelijke klachten door werk – Acture
Wist je dat 77% van de klachten aan het bewegingsapparaat gedeeltelijk werkgerelateerd zijn? Dit blijkt uit een onderzoek van Acture en No Ties, uitgevoerd in februari 2024 onder Nederlandse werknemers. Werkgerelateerde klachten worden voornamelijk veroorzaakt door een gebrek aan ergonomie op de werkvloer en werkstress, wat de noodzaak benadrukt voor een betere werkplekergonomie en het verminderen van werkdruk. Vooral thuiswerkers kunnen hier aanzienlijke stappen in zetten.
Uit het onderzoek blijkt dat 39% van de thuiswerkers minder beweegt thuis dan op kantoor, wat het risico op fysieke klachten vergroot. Ook werkt de helft van de thuiswerkers op plekken die niet specifiek zijn ingericht voor werk, zoals 30% die werkt aan een tafel die geen bureau is, maar bijvoorbeeld de eetkamertafel, wat niet ergonomisch is.
Daarnaast worden klachten vaak niet serieus genomen. Hoewel 30% van de werknemers zich bewust is dat thuiswerken gezondheidsrisico’s vergroot, worden klachten aan het bewegingsapparaat niet snel onderzocht. 31% van de werknemers met klachten bezoekt überhaupt geen professional.
Wie is verantwoordelijk voor het voorkomen van klachten?
52% van de werknemers vindt dat zowel de werkgever als de werknemer gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van klachten, terwijl slechts 8% vindt dat de werkgever meer verantwoordelijkheid draagt. Wat betreft de ergonomische inrichting van de thuiswerkplek, vindt 84% dat de werkgever hier deels verantwoordelijk voor is. 72% denkt dat beide partijen samen moeten zorgen voor een goede werkplek. Toch blijkt uit het onderzoek dat 65% van de thuiswerkers onvoldoende of helemaal niet geïnformeerd is door hun werkgever over hoe ze hun werkplek ergonomisch kunnen inrichten, en 70% is slecht geïnformeerd over het voorkomen van klachten door thuiswerken.
Wat betreft klachten heeft slechts 30% van de werknemers met klachten dit besproken met hun leidinggevende. Van deze groep heeft 74% vervolgens afspraken gemaakt over het aanpassen van taken en de werkplek. Ook ontvangt 6 op de 10 medewerkers een budget voor het ergonomisch inrichten van hun thuiswerkplek, met een gemiddeld bedrag van 520 euro. Hiervan wordt 58% besteed aan meubels.
Onderzoeksmethode en representativiteit
De vragenlijst voor dit onderzoek werd opgesteld door No Ties in samenwerking met Acture, op basis van uitgebreid deskresearch. De inzichten zijn verkregen door middel van een zorgvuldig samengestelde vragenlijst. De respondenten zijn geworven via het InVotes-panel, een nationaal representatieve steekproef van werkend Nederland van 18 jaar en ouder. In totaal namen 1.548 werknemers deel aan het onderzoek, waarvan 1.194 aangaven lichamelijke klachten te ervaren.
Conclusie
De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat werkgevers een cruciale rol spelen in het verminderen van werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Door structurele verbeteringen door te voeren en medewerkers bewuster te maken van een gezonde werkhouding, kunnen bedrijven niet alleen verzuim verlagen, maar ook bijdragen aan het welzijn en de productiviteit van hun werknemers.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan de Orange Paper die Acture heeft gemaakt over dit onderwerp.
Heb jij ook brandende vraagstukken voor de Nederlandse markt, zoals het verbeteren van werkplekgezondheid of het verlagen van verzuim door structurele verbeteringen? Kom dan met ons in contact! No Ties biedt waardevolle inzichten om bedrijven te helpen bij het creëren van een gezondere werkomgeving en het verhogen van de productiviteit van hun medewerkers.